Hur går det till?

Tillhör du dem som gärna kommer väl förberedd?

Okej, här kan du läsa om allt du behöver veta....

Till att börja med: När du kommer till oss så är det fri parkering på skolgården, men tänk gärna på miljön och ta cykeln istället, om du har möjlighet. Kom gärna en stund innan så du hinner snöra på dig dansskorna. Vi öppnar dörren runt 18:40. En av oss stannar kvar nere tills ca 19.15 sedan låser vi dörren. Kommer du sent finns en ringklocka att ringa på så kommer vi så fort vi kan. 
När du kommer in så står någon av oss där och tar betalt (medlem visar upp sitt medlemskort). Vi vill väldigt gärna att du skriver upp dig på vår deltagarlista när du betalt så vi kan föra lite statistik.
Inne i aulan kan du hänga av dig innanför dörren, det finns en toalett i aulan i hörnet till vänster från dörren sett. Musiken är oftast igång och är du riktigt danssugen går det bra att värma upp. 
Start vid 19.00. Vi berättar lite snabbt hur det går till och drar de senaste nyheterna. Sedan startar vi om spellistan och höjer volymen. Nu dansar vi. 
Under dansens gång tillämpar vi Garageprincipen (se detaljerad förklaring nedan). Vi dukar upp vatten och medlemsinformation utanför aulan och du tar paus och vilar när du själv önskar. Kom gärna ihåg din garageplats eller vilka följare du hade framför och bakom så hittar du enkelt in i ledet igen. Det finns muggar på plats men tag gärna med egen vattenflaska så spar vi på plasten. Man kommer överens med sin danspartner om vilken dans man vill dansa. Vi välkomnar alla. Vanligast är Bugg och Fox men vill du dansa något annat så går det bra att fråga din danspartner.
Att utbyta erfarenheter med varandra är vår förhoppning, Om du är en van förare/följare ta gärna dig tid att förklara och öva in turer med din tillfälliga danspartner. Det finns många vinster med att byta danspartner. Som förare lär du dig att föra tydligt och med ett universalt kroppsspråk. Risken om man endast övar med samma danspartner är att man lär sig varandras olater. Detta kan såklart vara en trygghet om man endast dansar med varandra. Men om man sedan kommer ut på olika dansställen och dansar med en främling så märks det väldigt tydligt. Som följare lär du sig att kräva tydlig förning. Du gör ju bara grundsteg om du inte får någon annan information (eller hur?;-).
Gemensam paus i ca 5 min runt 20.00 tiden. 
Allmän dansettikett: 
  • Dansriktningen är motsols
  • Bugga i mitten/Fox i ytterring
  • Se upp/akta /flytta dig själv om du är nära en kollision, knuffas inte
  • Förare/Följare kallar vi rollerna då vi lever i ett jämställt samhälle
Nedan kan du läsa mer om själva Garageprincipen.
Garage principen| Nyköpings danssällkap

Till förare: När dansen börjar ställer sig varje förare i ett "garage". Den här platsen i rummet är från och med nu din återkommande utgångspunkt under kvällen. Efter varje dans tar du med din följare tillbaka till ditt garage och står kvar där tills en ny följare sluter upp.

Till följare: När dansen börjar söker du upp en förare som intagit sitt garage. Se ut vilka följare du har framför och bakom dig i ordningen så blir det lättare att hitta rätt. Efter dansen följer du med din förare tillbaka till garaget innan du går ett snäpp motsols till nästa förare eller väntplats. Fler följare än förare? Om alla förare är upptagna ställer du dig mellan två förare på en såkallad "väntplats" Men var noga att inte hamna bredvid en annan ensam följare (då får du vänta onödigt länge innan du får dansa). 

Förtydligande: Ni dansar i dansriktningen med buggande i mitten och foxande i ytterring för att minimera kollisioner. Även om dansen är slut på andra sidan lokalen så tar ni alltid med er följare tillbaka till "garaget" alltså er urspungsposition innan ni byter danspartner.